IJzer

IJzer in grondwater

Hoge concentraties ijzer in stedelijke grondwater voorzieningen is een veel voorkomend probleem. De ijzer cocnentratie varieert van 0 tot 50 mg/L, terwijl de World Health Organization (WHO) een concentratie van minder dan 0,3 mg/L adviseerd. IJzer komt van nature voor in aquifers, maar grondwater concentraties kunnen toenmen door oplossing van ijzer uit boorgaten en handpompen. IJzerrijk grondwater is vaak te onderscheiden door een sterk oranje kleur, verkleuring van de was, en een verandering van de smaak van drinkwater.

IJzer lost op in grondwater in gereduceerde vorm (Fe(II)). Deze vorm van ijzer is oplosbaar en is meestal geen gevaar. Maar Fe(II) wordt geoxideerd tot Fe(III) wanneer er contact is met zuurstof uit de lucht of door omzetting door ijzerbacteriën. Fe(III) vormt onoplosbare hydroxiden. Deze zijn roestig rood en veroorzaken roest in schermen, pompen, pijpleidingen, recirculatie systemen, etc. Wanneer ijzer hydroxide afzettingen door bactrieën zijn geproduceerd zijn ze plakkerig en neemt het roesten toe. De aanwezigheid van bacterieën is te zien aan roestig slijm in waterwerken, een verminderde waterstroom, een onprettige geur wanneer men water oppompt, slijmerige afzettingen en roest op muren [9].

Biologische ijzer verwijdering kan worden gebruikt om ijzer te verwijderen uit grondwater in waterfilters. Microbiologen weten al heel lang dat verschillende soorten bacterieën ijzer kunnen oxideren en immobiliseren. Deze bacterieën komen van nature voor in het milieu.

Aanverwante pagina’s

Grondwater definities

Grondwater eigenschappen

Oorsprong en hoeveelheden grondwater

Grondwater vervuiling

Grondwater verontreinigingen

Bronnen van grondwater verontreiniging

Grondwater kwaliteit

Grondwater reiniging

Zeewater indringing

Nitraten in grondwater en arseen in grondwater

Europese normering

EU grondwater


Bookmark and Share


Lenntech BV

Rotterdamseweg 402 M
2629 HH Delft
Nederland

tel: +31 152 755 703

fax: +31 152 616 289

e-mail: info@lenntech.com