Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling

Bronnen in Belgie

Overzicht mineraalwater in België

Bij onze zuider buren is mineraal water al een geruime tijd erg in de smaak, men drinkt hier per hoofd van de bevolking ongeveer 115 liter. De voor ons nederlanders bekende spa (synoniem voor kuuroord) komt hier vandaan. Verder zijn er nog enkele bekende bronnen maar ook veel lokale bronnen. Veel bierbrouwers maken al generaties gebruik van deze lokale bronnen. In totaal bestaan er 43 erkende bronnen in Belgie.
In het algemeen is belgisch mineraalwater licht mineraalhoudend
 • Spa

  Er zijn drie type Spa, Spa Reine, koolzuurvrij met een heel laag mineraalgehalte (zie hieronder), Spa Barisart, weinig mineralen en toegevoegd koolzuur en Spa Marie-Henriette dat van nature koolzuur bevat. Het water komt uit verscheidene bronnen die door de verschillende mineralen worden gekarakteriseerd. Spa wordt al sinds eind 16e eeuw gebotteld. Het Spa water komt uit de bodem van de Hoge Venen, waarvan het bovenste geddelte bestaat uit heidegrond en turf. Veenmossen zorgen voor verzuring van deze laag en sluiten deze af van zuurstof en dus ook van bacterien. Als het water door deze laag naar beneden zajt, wordt het op natuurlijke wijze gefilterd. Daarna gaat het water langs een zand-, grind kiezellaag. Deze lagen filtern het regenwater. Het water komt uiteindelijkin breuken in de rotsbodem terecht, deze bijna ondoordringbare rotsbodem bevat nauwelijks nog mineralen, waardoor Spa haar unieke laag gemineraliseerde karakter aan dankt. Daarna komt het water in de laag gelegen gebieden aan de oppervlakte. Spa wordt al sinds de 16e eeuw gebotteld. Meer info op www.spawater.com en www.spa.nl

  Zuurgraad (pH)

  6

  Totaal opgeloste deeltjes

  33 mg/l

  Calcium (Ca++)

  4.5 mg/l

  Magnesium (Mg++)

  1.3 mg/l

  Natrium (Na+)

  3 mg/l

  Kalium (K+)

  0.5 mg/l

  Bicarbonaat (HCO3-)

  15 mg/l

  Chloride (Cl-)

  5 mg/l

  Sulfaat (SO4--)

  4 mg/l

  Nitraat (NO3-)

  1.9 mg/l

  Silica (SiO2)

  7 mg/l

 • Bru

  Het bronwater komt licht bruisend en met een rode kleur aan de oppervlakte. Dit water is rood gekleurd door onstabiele ijzer- en mangaansporen. Regenwater neemt koolzuurgas op als het door de carbonaathoudende rotsen van de Ardennen sijpelt. Vervolgens loopt het door pyriet in de bodem, waardoor het water wordt verrijkt met ijzer en mangaan. in de fabriek wordt het koolzuur geextraheerd, zodat het water te filteren is. Vervolgens worden de onstabiele ijzer- en mangaanelementen verwijderd. Daarvoot wordt het water blootgesteld aan de open lucht. Hierdoor oxideren het natuurlijke ijzer en mangaan, wordt het water helder en isn het te filtreren door grote zanbanken.
  Om de rode kleur van het Bru-water te maskeren, gebruikten de monniken in de 17e eeuw bruin gkleurde flessen.

  Totaal opgeloste deeltjes

  160 mg/l

  Calcium (Ca++)

  23 mg/l

  Magnesium (Mg++)

  22 mg/l

  Natrium (Na+)

  8 mg/l

  Kalium (K+)

  1.5 mg/l

  Bicarbonaat (HCO3-)

  209 mg/l

  Chloride (Cl-)

  4 mg/l

  Sulfaat (SO4--)

  5 mg/l

  Nitraat (NO3-)

  0.7 mg/l

  Silica (SiO2)

  17 mg/lOok voor andere filtratie systemen kunt u vrijblijvend informatie vragen

Over Lenntech

Lenntech BV
Distributieweg 3
2645 EG Delfgauw

tel: +31 152 755 703
fax: +31 152 616 289
e-mail: info@lenntech.com


Copyright © 1998-2018 Lenntech B.V. All rights reserved