Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling

Schadelijke stoffen - nicotine

Nicotine

Nicotine (C10H14N2) is een olieachtige stof, die in pure vorm mengbaar is met water. Nicotine is in grote hoeveelheden aanwezig in de tabaksplant, en komt ook in kleinere hoeveelheden voor in tomaten, eieren, groene pepers en aardappelen.

Toepassing
Omdat nicotine een neurotoxine is (schadelijk voor de zenuwen) wordt het als insecticide gebruikt. Het komt in zeer kleine hoeveelheden voor in sigaretten, en is verantwoordelijk voor de verslavende werking van roken. Tijdens het roken wordt de meeste nicotine verbrand door de hoge brandbaarheid van de stof, maar nog steeds komt voldoende nicotine het lichaam binnen om een verslavende en schadelijke werking uit te oefenen. Mensen die tabak pruimen krijgen een grotere hoeveelheid nicotine binnen dan rokers.

Als nicotine het lichaam binnen dringt komt het in het bloed terecht, en wordt al vrij snel via de bloed-hersenbarrière naar de hersenen vervoerd. Daar verhoogt het het dopamine gehalte, een neurotransmitter die de hardslag en bloeddruk beïnvloed. Mensen gaan zich er plezierig door voelen, en dat verklaart de verslavende werking van nicotine.

Toxiciteit
Nicotine is veel giftiger dan de meeste andere alkaloïden, waaronder cocaïne. een dosis van 40-60 mg is dodelijk voor de gemiddelde volwassene mens. Nicotine is erg schadelijk tijdens de zwangerschap. Verder kan het kanker veroorzaken, omdat het apoptose remt; de geprogrammeerde vernietiging van lichaamsvreemde cellen.

Over Lenntech

Lenntech BV
Distributieweg 3
2645 EG Delfgauw

tel: +31 152 755 703
fax: +31 152 616 289
e-mail: info@lenntech.com


Copyright © 1998-2017 Lenntech B.V. All rights reserved