Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling

Vijver

Hoe houd je de vijver helder?

Algengroei

Als het biologische evenwicht in uw vijver verstoord is kunnen algen gaan groeien. Er komen twee soorten algen voor in vijvers: draadalgen en zweefalgen. Draadalgen hechten zich aan een wand en gaan groeien als de omstandigheden daar goed voor zijn. Zweefalgen zorgen er voor dat het water ondoorzichtig groen kleurt.

Algen groeien het beste onder de volgende omstandigheden:

 • Temperatuur boven 8 graden Celcius

 • Voldoende zonlicht

 • Verhoogde concentratie van:

 • Eiwitten

 • Ammonium

 • Nitriet

 • Nitraat

 • Fosfaat

Klik hier voor een vergroting van de vijver
vergroot

Draad algen
algen

Koi karper
koi karper

OT 20 ozon generator
OT20 ozon generator

UV lamp voor desinfectie van water
UV lamp

Filtersysteem

Algengroei is het best tegen te gaan door het biologische evenwicht in de vijver te optimaliseren en te handhaven. Door gebruik te maken van een filtersysteem met meerdere stappen kunnen de verhoogde concentraties van bovengenoemde stoffen worden teruggebracht. Een filtersysteem kan er als volgt uitzien:
Zie de schematische tekening

 • Pomp

 • Grof filter

 • Bio filter

 • Ozon unit

 • UV unit

Grof filter

Een zweefbak is een voorbeeld van een grof filter. Het houdt alle deeltjes groter dan de maaswijdte tegen. Een andere mogelijkheid voor een grof filter is het zandfilter, dit filter houdt zwevende delen uit het water tegen. Beide filters moeten periodiek worden schoongemaakt.
>> zandfilter

Biofilter

De biofilter moet een vulling bevatten waar bacterien op kunnen hechten. Bacterien kunnen in dit soort filters ammoniak omzetten in nitraat. Ammoniak in water bevordert de groei van algen terwijl nitaat een nutrient is voor planten.
Als er met een biofilter wordt gewerkt mag de doorstroomsnelheid niet te hoog zijn en moet de aanvoer van water continue zijn.

Ozon unit

Door ozon aan het water toe te voegen worden bacterien in het water geoxideerd (hun membraan wordt aangetast en de bacterie sterft). Organische stoffen reageren ook met ozon, ozon breekt ze af tot CO2 en H2O. >> ozon units

UV unit

Voor de desinfectie unit wordt UV (ultra violet) licht gebruikt. Het licht dat wordt uitgezonden tast de DNA-structuur van bacterien en virussen aan. Hierdoor kunnen ze zich niet reproduceren waardoor de bacterie sterft en u zult minder last hebben van sterfe onder uw vissen door bacterie- en virusinfecties. >> UV units

De stikstof cyclus

In het voedsel dat aan de vissen wordt gegeven zitten stikstofverbindingen. Deze worden gedeeltelijk door de vissen gebruikt voor groei, het andere gedeelte komt via de ontlasting als ammonium in het water terecht.

Ammonium wordt in de natuur afgebroken door bacterien tot nitriet en nitraat. Omdat deze bacterien niet in uw vijver zitten moet u gebruik maken van een biofilter met daarin een goede hechtingsbodem voor de bacterien. In het biofilter wordt het aanwezige ammoniak door bacterien omgezet in nitraat. Het water wordt teruggevoerd naar de vijver. In de vijver is nitraat een nutrient voor planten, ze nemen de nitraten op om te kunnen groeien.

Als er een schakel uit de hierboven beschreven cyclus ontbreekt kunnen stikstofverbindingen zich in de vijver ophopen. Een hoge concentratie nitriet, nitraat of ammoniak is dodelijk voor vissen en andere vijverorganismen.

Bij Koi vijvers is het aantal planten vaak beperkt. Daarom is het van belang genoeg nitraat te verwijderen met het filtersysteem. Stikstofverbindingen kunnen worden verwijderd met een denitrificatie unit. Je kan ook het nitraatrijke water door een “plantenvijver” laten stromen alvorens het terug te voeren in de koivijver.

Nitriet is voor vissen en planten in lage concentraties al dodelijk. Ozon kan nitriet oxideren tot nitraat, dat als voedingsstof voor planten dient. Een ozonunit wordt na de biofilter geplaatst. In deze unit worden schadelijke bacterien en virussen geoxideerd, de ozonunit heeft ook een desinfecterende werking.Over Lenntech

Lenntech BV
Distributieweg 3
2645 EG Delfgauw

tel: +31 152 755 703
fax: +31 152 616 289
e-mail: info@lenntech.com


Copyright © 1998-2018 Lenntech B.V. All rights reserved