Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling

Water FAQ ( Veelgestelde Vragen)

De vraagbaak voor onderwerpen op het gebied van water

English Francais Deutsch Espanol

Water Gebruik FAQ

Waar wordt water voor gebruikt?

Mensen gebruiken dagelijks grote hoeveelheden water, water kan namelijk voor een hoop verschillende doeleinden gebruikt worden. Men gebruikt bijvoorbeeld water om te drinken, te douchen, het toilet door te spoelen, eten te bereiden etcetera. Maar water wordt niet alleen gebruikt voor huishoudelijke doeleinden, mensen gebruiken water ook in de industrie en in de landbouw. In de landbouw wordt water vooral gebruikt om gewassen water te geven, in de industrie wordt het voor verschillende doeleinden gebruikt. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden als een ingrediënt van een product, maar ook gebruikt worden bij een productieproces. Water kan gebruikt worden om stoffen in productieprocessen te koelen, om ruwe materialen te vervoeren, om te koken en bakken, om te spoelen, om schoon te maken en als productie transport bij het verschepen.

Hoeveel water gebruikt één persoon per dag?

Amerikanen gebruiken een gemiddelde van 168 liter water per persoon per dag. Nederlanders gebruiken ongeveer 135 liter per dag. Dit water wordt voor verschillende doeleinden gebruikt.

In deze figuur kunt u zien, voor welke doeleinden water gebruikt wordt:Als we daarbij ook het water optellen dat wordt gebruikt door de industrie, bedrijven en instituten, gebruikt een Amerikaan gemiddeld 2740 liter per dag.

Hoe lang kan water opgeslagen worden?

Als het op de juiste manier wordt opgeslagen, kan water in 3- en 5-liter containers opgeslagen worden voor ongeveer twee jaar. Kleinere containers van 1 tot en met 2,5 liter worden gemaakt van een dunnere soort plastic, water kan in deze containers maximaal 6 maanden opgeslagen worden. In deze containers kan water minder lang opgeslagen worden, omdat zij zeer gevoelig zijn voor doordringende geuren.

Hoe moet men water opslaan?

Men moet goed opletten hoe men het water opslaat. Water moet opgeslagen worden op een koele, donkere en droge plaats. Daarnaast moet het ver van schoonmaakmiddelen en chemicaliën gehouden worden. Water kan namelijk geuren van andere stoffen opnemen, stoffen die we niet direct in de lucht kunnen waarnemen. Daarom moet men ook aandacht besteden aan de eigenschappen van de andere stoffen waar het water mee opgeslagen is.

Waarom ruikt kraanwater soms naar chloor?

In het buitenland moet drinkwater vaak beschermd worden tegen micro-organismen en verontreinigingen die het water kunnen bereiken via de leidingen die het water naar de huishoudens vervoeren. Hiervoor wordt soms chloor gebruikt om te desinfecteren. Chloor is een zeer effectieve desinfectant, die gebruikt wordt om alle schadelijke bacteriën die in het water aanwezig kunnen zijn te doden. De hoeveelheid chloor die gebruikt wordt, wordt gebaseerd op de hoeveelheid water die behandeld wordt, de hoeveelheid verontreiniging die het water bevat en de tijd die het water nodig heeft om het eerste huis te bereiken. Chloorniveaus zijn meestal laag, maar in sommige landelijke gebieden zijn er meer gevaren die de kwaliteit van het drinkwater bedreigen, en daarom is de hoeveelheid chloor die gebruikt wordt iets hoger. Daarom kan men chloor ruiken als men kraanwater gebruikt.

Wanneer kraanwater naar chloor ruikt, betekent dat niet dat er meteen sprake is van een gevaar voor de gezondheid van mensen die dit water drinken. De chloorniveaus die in het drinkwater gebruikt worden, zijn niet zo hoog dat ze op enige wijze een gevaar kunnen zijn voor de gezondheid.
Als water een chloorlucht heeft, kan dat er zelfs op wijzen dat er niet genoeg chloor aan het water is toegevoegd. Door de hoeveelheid chloor die aan het water wordt toegevoegd te verhogen, worden er verschillende soorten chloor gevormd, waardoor de chloorlucht afneemt.

In Nederland wordt slechts in een paar gevallen chloor gebruikt. Hier maakt men vooral gebruik van chloordioxide, dat als voordeel heeft dat er geen schadelijke bijproducten bij vrijkomen. Men gaat er van uit dat het water geen voedingsstoffen bevat, zodat de kans klein is dat bacteriën in leven kunnen blijven of zich kunnen vermeerderen.

Zie ook onze uitgebreide Water Begrippenlijst of ga terug naar het FAQ water overzicht

Als u nog meer vragen heeft, kunt u altijd met ons contact opnemen

Over Lenntech

Lenntech BV
Distributieweg 3
2645 EG Delfgauw

tel: +31 152 755 703
fax: +31 152 616 289
e-mail: info@lenntech.com


Copyright © 1998-2017 Lenntech B.V. All rights reserved