Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling

Waterkringloop FAQ Veel gestelde Vragen

De vraagbaak voor onderwerpen op het gebied van water

English Francais Deutsch Espanol

Waterkringloop FAQ

Waar wordt water aangetroffen?

Water kan overal op aarde gevonden worden, aangezien het grootste gedeelte van de aarde uit water bestaat. Water wordt op het land onder andere aangetroffen in meren, sloten, vaarten, rivieren en reservoirs. Dit wordt oppervlaktewater genoemd. Wat we niet direct kunnen zien, is dat water ook in de grond kan worden aangetroffen, dit is het zogenaamde grondwater. Grondwater is regenwater dat infiltreert in de bodem en wordt opgeslagen in de poriën van de grond. De bodem bestaat uit verschillende lagen, de zogenaamde aquifers zijn watervoerende lagen. Alle bodemlagen bevatten een bepaalde hoeveelheid water. De laag die voor het grootste gedeelte uit grondwater bestaat wordt de verzadigde laag genoemd. Wanneer het regent, wordt deze verzadigde bodemlaag groter, doordat de hoeveelheid grondwater toeneemt. Water kan ook op aarde ook in gasvormige staat aangetroffen worden, namelijk als vocht of wolken in de lucht.

Hoe werkt de waterkringloop?

Het zoete water dat wij gebruiken, bereikt de aarde in de vorm van regen, ook wel neerslag genoemd. Een deel van de neerslag valt op de grond en infiltreert in de bodem. Een ander gedeelte van de neerslag verdampt en keert daarbij terug naar de atmosfeer, om later opnieuw als neerslag naar beneden te vallen. Het laatste gedeelte zakt niet in de grond, maar stroomt direct richting rivieren, stroompjes, wetlands, meren en reservoirs.

De neerslag die in de grond infiltreert, beweegt zich via poriën, kleine lege ruimtes in de bodem, naar beneden. De neerslag begeeft zich naar een laag die voor het grootste gedeelte uit water bestaat, en wordt dan grondwater. Grondwater beweegt zich langzaam richting het oppervlaktewater in stromen en meren. Uiteindelijk belandt alle neerslag in oppervlaktewateren. Uit het bovenste gedeelte zal een deel van het water verdampen en opstijgen om wolken te vormen. Wanneer de druk toeneemt als gevolge van een groter wordende hoeveelheid water, bewegen de wolken zich landinwaarts en begint het te regenen. De hele kringloop zoals hierboven beschreven is begint opnieuw.

Klik hier voor een schematische weergave van de waterkringloop

Hoe verspreidt water zich door de bodem?

De bodem bestaat, verticaal gezien, uit een aantal verschillende lagen, aquifers genoemd. Grondwater verspreidt zich ook horizontaal gezien door de grond, het beweegt zich van waar het in de grond geïnfiltreerd is door een watervoerende laag naar een uitstroompunt, dit is een deel van de waterkringloop. Dit uitstroompunt kan een put zijn, of een meer, een rivier of zelfs een oceaan. Meestal beweegt grondwater zich van plaatsen met een grote hoogte en grote druk naar punten met een lagere hoogte en druk. Water beweegt zich erg langzaam, gemiddeld 1 meter per jaar, zelden meer dan 0,3 meter per dag.Zie ook onze uitgebreide Waterbegrippenlijst of ga terug naar het FAQ water overzicht

Als u nog meer vragen heeft, kunt u altijd met ons contact opnemen

Over Lenntech

Lenntech BV
Distributieweg 3
2645 EG Delfgauw

tel: +31 152 755 703
fax: +31 152 616 289
e-mail: info@lenntech.com


Copyright © 1998-2017 Lenntech B.V. All rights reserved