Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling

Energiebesparing voorbeelden en casestudies voor water, lucht en koeling

Energiebesparen door eenvoudige maatregelen - voorbeelden en casestudies in de water- en luchtbehandeling ten behoeve van energiebesparing

Water - energie rendement verbetering

Energie besparen door het inzetten van lage druk omgekeerde osmose membranen ipv hoge druk RO membranen
Op welke druk werkt uw omgekeerde osmose waterbehandelingsinstallatie? 15 bar? 25 bar? 40 bar?
Tegenwoordig zijn er nieuwe generatie lagedruk omgekeerde osmose filtratie membranen die op een zeer lage druk werken.
Let op: Deze systemen draaien vaak 8000 uur per jaar, 4 kWh minder betekent snel € 3700,- per jaar besparing!

Grondwater besparing door het inzetten van verdampingskoeltorens in plaats van grondwater of bronwater koeling.

Koeling - energie rendement verbetering

Droge koeling wordt vaak ingezet voor koelinstallaties. In de zomer wordt de benodigde koelcapaciteit vaak net niet gehaald. Inzetten van extra adiabatische koeling is een energiebesparende goedkope manier om deze pieken op te vangen.

Verdampingskoeltorens zijn energetisch voordeliger dan droge koeltorens

Frequentie gestuurde regelingen op de ventilatoren van koeltorens kunnen vele kilowatturen aan besparingen op jaarbasis opleveren.
Koeltorens zijn vaak ontworpen op worst-case scenario's, d.w.z. ze worden ontworpen op het bereiken van de gewenste koelcapaciteit in het warmste weer in de zomer bij hoge relatieve vochtigheid. Gedurende 90 % van het jaar is er echter een veel geringere koeling noodzakelijk.

Grondwater besparing door het inzetten van verdampingskoeltorens in plaats van grondwater of bronwater koeling.

Warmte wisselaars vormen een cruciaal element in de koeling en warmteoverdracht. Het gereinigd houden van deze warmtewisselaars en het voorkomen van scaling van kalk- silicaat, oxalaat en biofilmaanslag is hierbij essentieel bij energiebesparing.

Lucht - energie rendement verbetering

Luchtbehandelingsinstallaties in utiliteits gebouwen en kantoren zijn ingericht op een bepaalde recycling en verversings hoeveelheid. 50 % luchtverversing betekent echter ook 50 % lucht opwarmen (in de winter) of koelen (in de zomer), maar ook bevochtigen in de winter!
Door het ontsmetten en verfrissen van de gerecirculeerde lucht met bijvoorbeeld UV-ontsmetting of Ozon-oxidatie kunnen hogere hergebruik rendementen behaald worden.

Afgasbehandeling bij geurende en vervuilde luchtstromen worden vaak verbrand of naar een incinerator geleid. Het ontvochtigen hiervan kan een enorme energiebesparing op leveren.

Emissie uitstoot van chemische bestanddelen in afgastromen wordt in vele gevallen naar een incinerator geleid. Als de afgasstroom een lage concentratie bevat kan het opconcentreren hiervan een energievoordeel opleveren.

Bevochtiging in airco-systemen en produktie hallen gebeurt in vele gevallen door stoombevochtiging. Verneveling van water en de daarmee verkregen adiabatische koeling is een zeer energie zuinige manier van effectieve koeling en regeling van de relatieve vochtigheid.Over Lenntech

Lenntech BV
Distributieweg 3
2645 EG Delfgauw

tel: +31 152 755 703
fax: +31 152 616 289
e-mail: info@lenntech.com


Copyright © 1998-2018 Lenntech B.V. All rights reserved