Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling

Legionella bestrijding

Legionella meting en analyse

Legionella behandeling douchewater

Legionella risicoanalyse

Biofilm
bestrijding

Legionella & Koeltorens

Legionella &
Airconditioning

Er is veel publiciteit geweest over de Legionella bacterie in Nederland en nog steeds komen er nieuwe besmettingsgevallen aan het licht.

De legionellabacteriën zelf zijn relatief eenvoudig af te doden. Deze bacteriën hebben echter de eigenschap zich te nestelen in zogenaamde gastorganismen. Dit kunnen amoeben zijn, maar ook biofilmis een bekende gastheer.

De thermische behandeling van legionella levert hier een probleem op. Biofilm laat zich niet makkelijk thermisch verwijderen, waardoor de totale, op legionella verwijdering gerichte, behandeling vaak niet effectief is. Bovendien zijn de kosten voor zo'n behandeling groot.

Omdat er geen allesomvattend desinfectiemiddel bestaat is probleem specifieke kennis bij desinfectie essentieel. Lenntech biedt diverse oplossingen voor desinfectie problemen van koud en warmwatersystemen. Hieronder vallen ook de oplossingen voor legionella en biofilm problemen.

 • Chloordioxide:
  Een relatief nieuw desinfectie middel heeft als een van de actieve componenten gestabiliseerde chloordioxide (SCD). Dit maakt het zeer geschikt in de toepassing voor koud- en warmwatersystemen. SCD is na aktivatie o.a. een biocide welke in tegenstelling tot vele andere biociden uit gaat van een oxiderende werking. Dit heeft een groot aantal voordelen.
  Ten eerste heeft SCD het vermogen om in de biofilm laag door te dringen. Het doodt de aanwezige bacteriën en verwijdert de biofilmlaag aanwezig op leidingwerk en systeemonderdelen.
  Ten tweede heeft gestabiliseerd chloordioxide geen corrosieve werking, is niet pH of temperatuur afhankelijk en is ongevoelig voor de hardheid van het water.
  Ten derde heeft SCD bij gebruiksconcentraties, integenstelling tot vele chloorproducten, geen invloed op de smaak of geur van het water.
  Door de diversiteit van het product kan het ingezet worden als biofilmverwijderaar, biofilmpreventie en als desinfectant op diverse ziekteverwekkende organismen (waaronder legionella).

 • UV:
  Lenntech levert de speciale UV-middendruk techniek, welke d.m.v. breed spectrum aan UV-licht een uitgebreid scala organismen afdoodt. Het voordeel is dat deze techniek makkelijk is toe te passen en ook de, normaal zeer moeilijke aan te pakken, ziekteverwekkers als cryptosporidim en giardia afdood.
  Het nadeel van deze techniek is dat het geen residuale werking heeft en dus in dit geval alleen als "end-of-pipe" techniek kan worden toegepast. Voor kleinschalige desinfectie zijn er de goedkope lage druk UV systemen

 • Ozon:
  Ozon is een oxidant welke in gasvorm in water gebracht wordt. De voordelen van dit middel zijn de sterk oxiderende en residuale werking en het uitgebreide biocidale vermogen. Het nadeel is echter dat de toepassing hiervan betrekkelijk duur is voor kleinschalige desinfectie.

Behandelingsvoorbeeld: Douchewater behandeling met Chloordioxide

legionella

Over Lenntech

Lenntech BV
Distributieweg 3
2645 EG Delfgauw

tel: +31 152 755 703
fax: +31 152 616 289
e-mail: info@lenntech.com


Copyright © 1998-2018 Lenntech B.V. All rights reserved