Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling

Airconditioning en Legionella

Mogelijke besmetting van luchtbehandelingssytemen met de legionella bacterie

Luchtbehandelingssytemen in gebouwen, ook wel airco of airconditioning (betekent niet alleen koeling, zoals bij autos, maar het conditioneren, dat wil zeggen, filteren, op temperatuur en de juiste vochtigheid brengen) systemen genoemd worden wel eens in verband gebracht met de risicos' of uitbraken van de veteranenziekte.

Hoe kan de legionella bacterie in een aircosysteem ontstaan en gevaarlijk zijn?

De Legionella Pneumophila bacterie kan van nature voorkomen in water (ook in leidingwater van drinkwaterbedrijven). Echter om te groeien en zich te vermenigvuldigen tot gevaarlijke concentraties dient er een biofilm aanwezig te zijn waarin de bacterie zich kan nestelen en moet de temperatuurboven de 25 graden zijn. Als zich dan een grote kolonie legionella losmaakt uit de biofilm en deze ook nog versproeid wordt zodat deze door mensen kan worden ingeademd, dan kan de veteranenziekte bij verzwakte mensen optreden.

In Nederlandse luchtbehandelingssystemen komen temperaturen van boven de 25 graden niet langdurig voor. Tevens zouden er normaal gesproken geen plekken voorkomen waarbij water ligt zodat er een (natte) biofilm kan groeien.

Wat zijn dan de mogelijke gevaren in Nederland?

  1. Airco systemen zuigen verse buitenlucht aan. Deze lucht kan druppeltjes of aërosolen bevatten van bronnen zoals koeltorens, fonteinen, of andere besproeiingsbronnen.
  2. Luchtbehandelingssystemen recirculeren vaak de lucht in de kantoren of gebouwen, om onder andere koelings- of verwarmingsenergie te besparen. Mochten er in een dergelijk gebouw door besmette verneveling (van plantenspuit tot (nood)douches tot fontein) aërosolen met legionella vrijkomen, dan worden deze door het gebouw gerecirculeerd.
  3. In de winter wordt de koude en droge buitenlucht bevochtigd omdat door verwarming de relatieve vochtigheid sterk daalt. Hiervoor worden bevochtigingssecties ingezet. Deze dienen een ontsmettingssyteem te bevatten zoals een uv-ontsmetter of een ozonbehandeling en regelmatig gereinigd te worden met een middel dat ook biofilms aanpakt.
  4. In de zomer wordt de vochtige buitenlucht vaak gekoeld (airco). Hierbij treedt condensvorming op bij de koeler. In dit water kan micro-biologische groei optreden.

Lenntech is fabrikant en leverancier van oplossingen voor bovengenoemde zaken.

Voor een vrijblijvende offerte of advies kunt u ons te allen tijde bellen, faxen of emailen.

Over Lenntech

Lenntech BV
Distributieweg 3
2645 EG Delfgauw

tel: +31 152 755 703
fax: +31 152 616 289
e-mail: info@lenntech.com


Copyright © 1998-2018 Lenntech B.V. All rights reserved