Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling

Zilver

Zilver

Zilver werd al in 3000 jaar voor Christus gewonnen, in een gebied langs de Eufraat in Egypte. Later werd er veel zilver gevonden in mijnen die zich in Spanje bevonden. Er kwam ook zilver in Klein-Azië en in Griekenland voor. In het begin van de middeleeuwen werd er zilver gewonnen in Midden-Europa (waaronder Duitsland en Oostenrijk). Ongeveer 500 jaar geleden werd zilver per schip vervoerd uit Midden- en Zuid-Amerika. Dit was een klus waar heel wat risico aan verbonden was, want er waren altijd zeerovers die het zilver (en goud) wel wilden veroveren..

De naam zilver is afgeleid van silubar (oud-saksisch), wat in het OudDuits silbar werd en wat later silber werd. Het symbool Ag stamt af van het Latijnse argentum, wat helder wit of wit blinkend betekent.

Als men zilver zegt, denkt men meteen aan zilveren sieraden. Toch wordt zilver ook voor andere doeleinden gebruikt, 25% van de wereldproductie wordt gebruikt voor de elektronica en 50 % wordt gebruikt voor de fotoindustrie. Van de overige 25 % worden onder andere sieraden, medailles, bestek en munten gemaakt. Zilver wordt ook gebruikt bij het maken van spiegels. Als nietontleedbare stof wordt het verder nog gebruikt in bijvoorbeeld condensatoren, pigment in suikerwaren en cosmetica, regelstaven in kernreactoren en in thermosflessen. Als ontleedbare stof wordt het gebruikt in brandzalf (zilversulfadiazine), onuitwasbare inkt (AgNO3), om te verzilveren (AgNO3) enzovoort.

Zoals reeds verteld is waar zilver vroeger werd gewonnen, wordt er nu ook op meerdere plekken op de wereld zilver gewonnen. Natuurlijk op de plekken waar het al gewonnen werd maar bijvoorbeeld ook in Amerika, Ontario, Australië, Chili, China en Japan, maar ook in Europese landen zoals in Polen, Zweden, Roemenië en Italië. Zilver komt ook (meestal in kleine hoeveelheden) voor in ertsen of mineralen waaruit goud, lood, koper en zink worden gewonnen.

Zilvernitraat kan bij inslikken buikpijn, gevoel van zwakte, spierkrampen en een blauwe huid veroorzaken. Zowel bij de huid als de ogen kan er roodheid en pijn ontstaan, wanneer zilvernitraat wordt ingeademd kunnen klachten ontstaan zoals keelpijn, hoesten en kortademigheid.

~ Lomborg, Bjørn, The Skepitcal environmentalist, Cambridge University Press, 2001
~ Copius Peereboom, J.W., Hoe gevaarlijk zijn milieugevaarlijke stoffen?, tweede druk Meppel.
~ http://www.periodictableonline.org/elem_nl.cfm?IDE=St
~ http://www.geocities.com/SoHo/Den/7522/Scheikunde.html
Bron van de gegevens/technische data chemicaliën, "Chemiekaarten, gegevens voor veilig werken met chemicaliën, tiende editie"

Over Lenntech

Lenntech BV
Distributieweg 3
2645 EG Delfgauw

tel: +31 152 755 703
fax: +31 152 616 289
e-mail: info@lenntech.com


Copyright © 1998-2017 Lenntech B.V. All rights reserved