Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling

Druk conversie

significantie:

bar

atmosfeer
pascal
torr (mmHg)
mm waterkolom
m waterkolom
kg/cm2
pound per square feet
pound per square inch


Gebruik deze conversie calculator om eenheden van druk te omrekenen, van bijvoorbeeld Amerikannse/Britse naar SI eenheden.

Definitie van druk:

Druk (p) is een afgeleide eenheid met een eigen naam. De naam is Pascal (Pa), ook wel bekend als N/m2. In SI eenheden is dit kg·m-1·s-2 (kg/m·s2).
bron: http://www.nmi.nl/nederlands/about_metrology/quantities_and_units/some_important_derived_units_with_own.htm
born: http://physics.nist.gov/cuu/Units/current.html

Geschiedenis:

Vroeger werd er gebruik gemaakt van de torr, ook wel mmHg (milimeter kwik). Er werd een beetje kwik in een buisje gedaan, en als de druk veranderde, veranderde de hoogte in het buisje. De reden dat kwik wordt gebruikt is dat de thermische expansie van kwik groot en vrijwel homogeen is. Ook kleeft kwik niet aan het glas. Het werd zo geijkt dat op zeeniveau het kwik op 760 mm stond. Op zeeniveau is de druk ook gedefinieerd als 1 atmosfeer, vandaar dat 760 torr overeenkomt met een atmosfeer. Als je de druk meet in Pascal dan vind je op zeeniveau 101325 Pa. Dat is tevens de waarde van een atmosfeer.

Verband tussen temperatuur en druk:

Druk is in verband met temperatuur. Als het volume constant blijft en de temperatuur toeneemt, neemt de druk ook toe. Dit komt doordat de moleculen dan meer energie krijgen en daardoor ook sneller gaan bewegen. Het verband kan worden weergegeven met:

p * V = c*T:

* = *

p in Pa
V in m3
T in K
c een constante waarde, voor het gemak nu 1 maar het kan ook andere waarden aannemen.

Lenntech BV houdt zich niet aansprakelijk voor eventuele reken of programeerfouten in bovenstaande presentatie. Voor op- of aanmerkingen graag contact met ons opnemen.

Over Lenntech

Lenntech BV
Distributieweg 3
2645 EG Delfgauw

tel: +31 152 755 703
fax: +31 152 616 289
e-mail: info@lenntech.com


Copyright © 1998-2018 Lenntech B.V. All rights reserved