Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling

Molybdeen - Mo

Chemische eigenschappen van Molybdeen - Gezondheidseffecten van Molybdeen - Milieu-effecten van Molybdeen

Atoomnummer 42 Molybdeen - Mo
Atoommassa 95,94 g.mol -1
Elektronegativiteit volgens Pauling 1,8
Dichtheid 10,2 g.cm-3 bij 20°C
Smeltpunt 2610 °C
Kookpunt 4825 °C
Vanderwaalstraal 0,139 nm
Ionstraal 0,068 nm (+4) ; 0,06 nm (+6)
Isotopen
Elektronen Schil [ Kr ] 4d5 5s1
Energie eerste ionisatie 651 kJ.mol -1
Standaard potentiaal - 0,2 V
Ontdekt door: Carl Wilhelm Scheele in 1778

Molybdeen

Komt in de natuur voor als molybdeen sulfide en lood molybdaat.

Het is een zilver-wit, zeer hard geleidend metaal, maar het is zachter en kwetsbaarder dan wolfraam. Het is ontdekt in 1778 door Scheele. Het werd toen vaak verward met grafiet en lood erts. Het was een hoogelastische modulus, en van de beter beschikbare metalen hebben alleen wolfraam en tantaal hogere smeltpunten. Molybdeen is een nuttige legering vormer, en het geeft een bijdrage aan de hardheid en persistentie van gebluste en geharde stalen. Het kan ook de sterkte van staal verbeteren bij hoge temperaturen. Molybdeen vindt zijn toepassing in legeringen, electroden en katalysatoren. Een Duits artillerie aandeel uit de Tweede Wereldoorlog dat bekend staat als "Big Bertha" bevat molybdeen als meest essentiële component van het staal.

Molybdeen wordt toegepast in verschillende nikkel legeringen, zoals het "Hastelloys(R)", die hittebestendig en corrosiebestendig zijn. Molybdeen oxideert bij verhoogde temperaturen. Het metaal vindt momenteel onder andere zijn toepassing als elektrode voor elektrische ovens. Het metaal wordt ook gebruikt in nucleaire reactoren en in raket- en vliegtuigonderdelen. Molybdeen is waardevol als katalysator bij de verrijking van petroleum. Het wordt toegepast als glasvezel in elektronische en elektrische apparatuur. Molybdeen is een essentieel ingrediënt van plantenvoeding. Sommige stukken land zijn onvruchtbaar doordat de bodem onvoldoende molybdeen bevat. Molybdeen sulfide is een nuttige smeerolie, met name omdat het niet ontbindt bij hogere temperaturen, in tegenstelling tot andere oliën. Bijna alle ultrasterke staal soorten met minimale opbrengsten van 300.000 psi (lb/ in.2) bevatten 0,25-8% molybdeen.

Gezondheidseffecten van Molybdeen

Molybdeen en molybdeenverbindingen zijn tijdens experimenten met proefdieren zeer toxisch gebleken. Mensen die in een Mo-Cu fabriek werkten in de Sovjetunie kregen te kampen met leverbeschadiging. In Armenië hebben fabrieksmedewerkers en mensen die in de buurt van molybdeenfabrieken woonden last gekregen van jicht. De symptomen waren vooral pijn in de knieën, handen en voeten en spraakgebrek, bloedproppen en oedeem.

Milieueffecten van Molybdeen

Er zijn geen negatieve effecten op het milieu waargenomen


 

Klik hier om terug te keren naar het periodiek systeem der elementen

Over Lenntech

Lenntech BV
Distributieweg 3
2645 EG Delfgauw

tel: +31 152 755 703
fax: +31 152 616 289
e-mail: info@lenntech.com


Copyright © 1998-2018 Lenntech B.V. All rights reserved