Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling

Zuurstof - O

Chemische eigenschappen van Zuurstof - Gezondheidseffecten van Zuurstof - Milieu-effecten van Zuurstof

Atoomnummer 8 Zuurstof - O
Atoommassa 15,999 g.mol -1
Elektronegativiteit volgens Pauling 3,5
Dichtheid 1.429 kg/m3 bij 20°C
Smeltpunt -219 °C
Kookpunt -183 °C
Vanderwaalstraal 0,074 nm
Ionstraal 0,14 nm (-2)
Isotopen 2
Elektronen Schil [ He ] 2s 2 2p 4
Energie eerste ionisatie 1311 kJ.mol -1
Energie tweede ionisatie kJ.mol -1
Standaard potentiaal 4577 kJ.mol -1
Ontdekt door: Joseph Priestly 1774

Zuurstof

Gasvormig chemische element, symbool O, atoomnummer 8 en molair gewicht 15,9994 g/mol. Dit is een van de belangrijkste elementen van het periodiek systeem, omdat het een rol speelt in de celademhaling van de meeste levende wezens en ook omdat het een rol speelt in verbrandingsprocessen. Zuurstof is het meest voorkomende element in de aardkorst. Bijna een vijfde van het luchtvolume bestaat uit zuurstof. Ongebonden zuurstof komt meestal voor in gasvorm als diatomaire moleculen (O2). Maar het kan ook voorkomen in triatomaire vorm, als ozon (O3).

Zuurstof kan van lucht worden gescheiden door het vloeibaar te maken en vervolgens te distilleren. De meest voorkomende toepassingen van zuurstof in volgorde van belangrijkheid zijn: 1) smelten en verrijken, en produceren van staal en andere metalen; 2) productie van chemicaliën door gecontroleerde oxidatie; 3) raketaandrijving; 4) medisch en biologisch levensonderhoud; 5) mijnwerken, productie en fabricage van steen en glas producten.

Onder normale omstandigheden is zuurstof een kleurloos, geurloos en smaakloos gas; wanneer het condenseert wordt het een lichtblauw gas. Bijna iedere chemische stof, behalve inerte gassen, bindt met zuurstof en vormt dan nieuwe stoffen. Water (H2O) en silica (SiO2, ofwel zand), zijn veel voorkomende zuurstofverbindingen. Silicaten zijn de meest voorkomende zuurstofverbindingen die bestaan uit twee elementen, omdat ze onderdelen zijn van rotsen en van de bodem. Andere verbindingen die in de natuur veel voorkomen zijn kalkverbindingen, calcium sulfaat (gips), aluminium oxide (bauxiet) en verschillende ijzer oxiden, die worden gebruikt als bron voor metalen.

Gezondheidseffecten van Zuurstof

Mensen hebben zuurstof nodig om in leven te kunnen blijven. Door de lucht die we inademen komt zuurstof het lichaam binnen. Teveel zuurstof is echter niet goed. Als mensen voor langere tijd blootgesteld worden aan hoge concentraties zuurstof (50-100%) kan er schade aan de longen ontstaan.

Zuurstof wordt vaak onder zeer lage temperaturen bewaard. Mensen die hiermee werken, moeten beschermende kleren dragen, om er voor te zorgen dat ze niet bevriezen.

Milieueffecten van Zuurstof

Er zijn tot nu toe geen negatieve effecten op de omgeving waargenomen

Zuurstof en water


 

Klik hier om terug te keren naar het periodiek systeem der elementen

Over Lenntech

Lenntech BV
Distributieweg 3
2645 EG Delfgauw

tel: +31 152 755 703
fax: +31 152 616 289
e-mail: info@lenntech.com


Copyright © 1998-2018 Lenntech B.V. All rights reserved