Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling

RUTHENIUM

RUTHENIUM

Atoomnummer 44
Atoommassa 101,1 g.mol -1
Elektronegativiteit volgens Pauling 2,2
Dichtheid 12,2 g.cm-3 bij 20°C
Smeltpunt 2500 °C
Vanderwaalstraal 0,135 nm
Isotopen
Elektronenschil [ Kr ] 4d7 5s1
Energie eerste ionisatie 722,4 kJ.mol -1
Standaard Potentiaal 0,45 V
Ontdekt door Karl Klaus in 1844

Klik hier voor een verdere uitleg van bovenstaande begrippen

Ruthenium vormt samen met rhodium, palladium, osmium, iridium, en platina een groep metalen die bekend staan als de platina groep metalen (PGM).

Ruthenium is een hard, wit metaal. Het wordt niet dof bij kamertemperatuur, maar het oxideert in lucht bij ongeveer 800°C. Het metaal verweert niet onder invloed van hete of koude zuren of aqua regia, maar wanneer kalium chloride aan de oplossing wordt toegevoegd oxideert het ineens met explosieve snelheid.

Ruthenium komt voor als vrij metaal, soms in combinatie met platina, osmium en iridium, in Noord en Zuid Amerika en in Zuid Afrika. Er zijn maar weinig ruthenium ertsen. Ruthenium wordt ook geassosieerd met nikkel neerslagen (waaruit het wordt gewonnen voor commercieel gebruik).

Gezondheidseffecten van ruthenium

Mensen komen maar zelden in contact met ruthenium verbindingen. Alle ruthenium verbindingen zijn zeer toxisch en bovendien kankerverwekkend. Ze kunnen de huid besmetten en wanneer ruthenium wordt ingeslikt wordt het vasgehouden in de botten. Ruthenium oxide (RuO4) is zeer giftig en zeer vluchtig. Men moet dan ook ontsnapping ervan vermijden.

Ruthenium-106 is een van de radionucleotiden die worden gebruikt voor atmosferische testen met nucleaire wapens, welke begonnen in 1940 in de VS en voor het laatste werden uitgevoerd in China in 1980. Het is een van de radioactieve stoffen met een lang halfwaardetijd die een hoger risico op kanker veroorzaaken en die nog eeuwenlang een risico zullen opleveren.

Milieu-effecten van ruthenium

Er zijn geen negatieve effecten op het milieu gerapporteerd.

Klik hier om terug te keren naar het periodiek systeem der elementen

Over Lenntech

Lenntech BV
Distributieweg 3
2645 EG Delfgauw

tel: +31 152 755 703
fax: +31 152 616 289
e-mail: info@lenntech.com


Copyright © 1998-2018 Lenntech B.V. All rights reserved