Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling Lenntech Waterbehandeling en luchtbehandeling

SCANDIUM

SCANDIUM

Atoomnummer 21
Atoommassa 44,9559 g.mol -1
Elektronegativiteit volgens Pauling
Dichtheid 3,0 g.cm-3 bij 20°C
Smeltpunt 1400 °C
Kookpunt
Vanderwaalstraal 0,161 nm
Ionstraal 0,083 nm (+3)
Isotopen 1
Elektronen Schil [ Ar ] 3d1 4s2
Energie eerste ionisatie 640,5 kJ.mol -1
Energie tweede ionisatie 1233 kJ.mol -1
energie derde ionistie 2389 kJ.mol -1
Energie vierde ionisatie 7089 kJ.mol -1

Klik hier voor een verdere uitleg van bovenstaande begrippen

Scandium werd ontdekt door de Zweedse scheikundige Lars Fredrik Nilson in 1879, doordat hij een kleine hoeveelheid ytterbium probeerde te maken uit 10 kilogram van het mineraal euxeniet ((Y, Ca, Er, La, Ce, U, Th)(Nb, Ta, Ti)2O6). Scandium kan worden verkregen uit de mineralen thortveitiet ((Sc, Y)2Si2O7), bazziet (Be3(Sc, Al)2Si6O18) en wiikiet, maar wordt meestal verkregen als bijproduct van uranium verrijking.

Metallic scandium werd voor het eerst geproduceerd in 1937 en de eerste pond (0,45 kilgram) zuiver scandium werd gemaakt in 1960. Scandium is een zacht, licht metaal dat kan worden toegepast in de luchtvaarttechnologie. Maar scandium is te duur voor wijdverbreid gebruikt; het kost rond de €300 per gram.

Scandium legeringen en aluminium legeringen worden gebruikt in sommige soorten sportapparatuur, zoals aluminium honkbalknuppels en fietsframes. Men verwacht dat scandium-aluminium legeringen een belangrijke rol zullen gaan spelen in de abricage van brandstofcellen.

Wetenschappers hebben slechts enkele scandiumverbindingen bestudeerd. In de VS wordt ongeveer 20 kilgram per jaar aan scandiumoxide (Sc2O2) gebruikt voor de productie van hoge-intensiteit lampen. Scandium jodide (ScI2) wordt toegevoegd aan kwik gaslampen, zodat ze licht uitstoten dat lijkt op zonlicht.

Gezondheidseffecten van scandium

Scandium is een van de weinige chemicaliën die gevonden kan worden in huishoudelijke apparaten zoals kleurentelevisies, fluorescerende lampen, spaarlampen en glas.
Scandium wordt zelden in de natuur gevonden, omdat het alleen in zeer kleine hoeveelheden voorkomt. Het wordt meestal in twee soorten ertsen gevonden. Het gebruik van scandium neemt nog steeds toe, omdat het geschikt is om katalysatoren te produceren en glas te polijsten.
Scandium is het gevaarlijkst in de werkomgeving, vanwege de dampen en gassen die ingeademd kunnen worden. Dit kan longembolie veroorzaken, vooral bij een langdurige blootstelling aan scandium. Scandium kan een bedreiging zijn voor de lever wanneer het ophoopt in het menselijk lichaam.

Milieueffecten van scandium

Scandium wordt op veel plaatsen in het milieu gedumpt, vooral door de petroleumindustrie. Het kan ook in het milieu terecht komen wanneer men huishoudapparaten weggooit. Scandium accumuleert uiteindelijk in de bodem en waterbodems. Dit leidt weer tot verhoogde concentraties in mensen, dieren en bodemdeeltjes.
Bij waterdieren veroorzaakt scandium schade aan celmembranen; dit heeft verschillende negatieve effecten op de reproductie en het functioneren van het zenuwstelsel.

Klik hier om terug te keren naar het periodiek systeem der elementen

Over Lenntech

Lenntech BV
Distributieweg 3
2645 EG Delfgauw

tel: +31 152 755 703
fax: +31 152 616 289
e-mail: info@lenntech.com


Copyright © 1998-2018 Lenntech B.V. All rights reserved